EN | GR
PAX
facebook tripadvisor youtube
Ιος
Η Ίος είναι ιδανικός προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για όλες τις ηλικίες. Έγινε γνωστή για την έντονη διασκέδαση που προσφέρει, αλλά έχει και ένα άλλο πρόσωπο, ιδιαίτερα γοητευτικό. Η Χώρα της με τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια και τα στενά σοκάκια, από τον πρώτο κιόλας περίπατο διηγείται στον επισκέπτη την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της. Διαθέτει μοναδικής ομορφιάς παραλίες, με χρυσές αμμουδιές και καταγάλανα νερά. Παραλίες της έχουν συμπεριληφθεί πολλές φορές στον κατάλογο με τις «10 Καλύτερες Παραλίες της Ευρώπης».

Δραστηριότητες
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί μπορείτε να ασχοληθείτε με πολλών ειδών δραστηριότητες, ανάλογα με το είδος του τουρισμού που προτιμάτε.

- Αρχαιολογικός τουρισμός:
Οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Ίο είναι πολλές, όπως ο Σκάρκος (Πρωτοκυκλαδικός οικισμός της Ίου, χρονολογείται 2.800- 2.700π.Χ.), τα αρχαία τείχη της χώρας, το ρωμαϊκό υδραγωγείο στην Αγία Θεοδότη, το βυζαντινό Παλαιόκαστρο στην Ψάθη, τα Ελληνικά στον Επάνω Κάμπο, ο αρχαίος τάφος στον Πλακωτό που διεκδικεί την ταφή του μεγάλου ποιητή Ομήρου κ.α.. Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας.

- Αγροτικός τουρισμός:
Αν ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε την τοπική κοινωνία και την Κυκλαδική φύση αξίζει να γνωρίσετε τις αγροτουριστικές δραστηριότητες του νησιού, όπως την παραγωγή θυμαρίσιου μελιού καταπληκτικής ποιότητας (μέσα στο καλοκαίρι), το μάζεμα των ελιών (το φθινόπωρο) και να ακολουθήσετε τα πολλά κοπάδια κατσικιών που υπάρχουν στο νησί.

- Θρησκευτικός τουρισμός:
Η Ίος, όπως όλα τα κυκλαδονήσια, έχει πάρα πολλές εκκλησίες, ο αριθμός τους ανέρχεται στις τριακόσιες εξήντα πέντε. Πολλές από αυτές έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες ως ιστορικά μνημεία κυρίως των μεταβυζαντινών χρόνων. Το ξενοδοχείο έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ομάδες μαθητών που ζωγραφίζουν βυζαντινές εικόνες σε εκκλησίες του νησιού.

- Περιπατητικός τουρισμός:
Η περιπλάνηση στα μονοπάτια και στα καλντερίμια της Ίου σας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και εικόνες του σήμερα και του χθες. Αρκετά παλιά μονοπάτια έχουν ανακατασκευασθεί. Προτεινόμενες διαδρομές μπορείτε να βρείτε στο site του δήμου της Ίου.

- Θαλάσσιος τουρισμός:
Η Ίος διαθέτει πάρα πολλές αμμουδιές. Από τις γνωστότερες παραλίες του νησιού είναι ο Μυλοπότας, με τα καταγάλανα νερά και το Μαγγανάρι, με πέντε πανέμορφους κόλπους- παραλίες. Πόλλες ακόμα παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς περιμένουν να τις εξερευνήσετε. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Γιαλός, Κουμπάρα, Τζαμαρία, Κολιτσάνι, Αγία Θεοδότη, Ψάθη, Κάλαμος, Πλάκες, Ρεματάκι του Παππά, Πικρί νερό, Βαλμά, Κλήμα, Σαπουνόχωμα, Καμπάκι, Πλακωτός, Πεταλίδι, Νεράκι, Διαμούδια. Στις πιο οργανωμένες παραλίες, του Όρμου, του Μυλοπότα, του Μαγγαναριού, μπορείτε να κάνετε πόλλα θαλάσσια σπορ, όπως κανό, ιστιοσανίδα, ποδήλατο, tubes, θαλάσσιο σκι κα.

- Πολιτιστικός τουρισμός:
Στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσουν δύο νέα μουσεία στην Ίο. Το ένα ονομάζεται «Γιάννης Γαϊτης- Γαβριέλα Σίμωση», από τον διεθνούς φήμης ζωγράφο και τη γλύπτρια γυναίκα του και το άλλο Jean- Marie Drot, από τον γάλλο διανοούμενο και καλλιτέχνη. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κάθε καλοκαίρι τα Ομήρεια, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το δήμο και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Φιλοξενούνται στο πετρόχτιστο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, που έχει καταπληκτική θέα στο Μυλοπότα. Μία ακόμα μοναδική ευκαιρία άμεσης επαφής με τους ντόπιους και τις παραδόσεις τους αποτελούν τα θρησκευτικά πανηγύρια, όπου μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους τα νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες και να διασκεδάσετε με νησιώτικη μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Στην ιστοσελίδα του δήμου θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Ταξιδεύοντας στην Ίο
Στην Ίο δεν υπάρχει αεροδρόμιο, αλλά υπάρχουν καθημερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, με την Αθήνα, τη Σαντορίνη, τη Νάξο, την Πάρο και πολλά άλλα νησιά όπως τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σίφνο, τη Μήλο κ.α.. Ο γρηγορότερος τρόπος να έρθετε στην Ίο από την Αθήνα είναι με τα ταχύπλοα πλοία της γραμμής (3,5 ώρες). Πολλοί ξένοι τουρίστες πέρνουν ναυλομένες από το εξωτερικό (charter) πτήσεις για Σαντορίνη και εν συνεχεία πλοίο για την Ίο (40 λεπτά). Μια άλλη οικονομική λύση είναι η πτήση charter από το Ηράκλειο της Κρήτης (3,5 ώρες στη συνέχεια με το ταχύπλοο). Για να μάθετε τα δρομολόγια των πλοίων και τις τιμές των εισιτηρίων επισκεφτείτε το ακόλουθο link του τουριστικού πρακτορείου acteon, που βρίσκεται στην Ίο: www.acteon.gr .

Από την Ίο μπορείτε να πραγματοποιείσετε με ευκολία ημερήσιες εκδρομές στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νάξο. Για να επισκεφτείτε τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Ανάφη πρέπει να οργανώσετε την εκδρομή σας νωρίτερα, γιατί δεν υπάρχουν πάντα καθημερινές συνδέσεις.
84001 IOS, CYCLADES, GREECE - Owner : Nicos Tsemanis , Tel: (30) 22860-91409 Fax: (30) 22860-91049 , info@iospetra.gr